Zorgverzekeraars richten zich steeds meer op speciale aanbiedingen bij aanvullende verzekeringen voor gezonde klanten. Maar dat betekent ook dat ze risicogevallen soms stilletjes proberen te mijden.
Dat stelt financieel bestuurder Ruben Wenselaar van zorgverzekeraar Menzis vrijdag tegenover Het Financieele Dagblad. “Wij vinden principieel dat de aanvullende verzekeringen net zo toegankelijk moeten zijn als de basisverzekering. Zo blijft de zorg voor betaalbaar voor iedereen. Andere verzekeraars kijken daar anders naar, constateer ik.”
Winstdruk bij Menzis
Menzis behaalde vorig jaar een winst van 126 miljoen euro, bijna 90 miljoen euro minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van het verzekeringsconcern.
De winstval komt voornamelijk doordat Menzis minder geld verdiende met zijn zorgverzekeringen. Winsten van de afgelopen jaren zijn gebruikt om de premie voor het tweede jaar op rij te verlagen. Voor 2013 is daarvoor 50 miljoen euro gebruikt. Voor de premie van 2014 is daaraan 170 miljoen euro besteed. Daardoor kon de premie voor dit jaar met ruim 10 euro per maand omlaag, aldus de verzekeraar.
Menzis maakt afgelopen jaar drie miljoen euro verlies op de aanvullende verzekeringen. Juist hier ligt volgens de financieel topman een maatschappelijk probleem. Zorgverzekeraars genieten vrijheid om met aanvullende zorgverzekeringen te concurreren, maar er zijn geen eenduidige richtlijnen over de te hanteren spelregels.
Calculerende klant, risicoselectie zorgverzekeraars
Aan de ene kant gaan klanten calculerender te werk, bijvoorbeeld door pas een tandartsverzekering te nemen als hoge kosten verwachten te maken. Aan de andere kant spelen verzekeraars op die trend in door bijvoorbeeld pakketten te bieden met lagere premies voor speciale, gezonde en goedkope doelgroepen.
Ook werpen verzekeraars beperkingen op door bijvoorbeeld te eisen dat iemand voor een bepaalde tijd is verzekerd, voordat een kroon wordt vergoed. "Wij zullen de markt altijd volgen. Maar we zullen hierin ook altijd de laatste zijn", stelt Menzis-bestuurder Wenselaar tegenover het FD.
Uit een donderdag gepubliceerd rapport van toezichthouder NZa blijkt dat de zorgautoriteit wel reden ziet om "ongewenste vormen van doelgroepsturing" aan te pakken.
Volgens de NZa is risicoselectie door zorgverzekeraars op zich geen probleem, maar mag er geen situatie ontstaan waarbij het "doelgroepenbeleid en drempels voor personen die niet tot de doelgroep behoren zo ver gaan dat daar mee de toegankelijkheid en solidariteit in het stelsel onder druk komen te staan."
Bron: Z24/ANP
Lees ook
Particuliere kliniek: niet alleen voor de rijken
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl